Kända svenska musikproducenter

Sverige har sedan länge varit mycket aktiv inom musikbranschen och flera svenska talangfulla musikproducenter ligger bakom många stora hits som har slagit igenom världen över.

Under 1990-talet startade trenden via de svenska producenterna Denniz Pop och hans medhjälpare Max Martin, som ligger bakom enormt många hitlåtar som framförts av svenska och amerikanska artister. Dessa två producenter skulle komma att bana väg för en ny generation av svenska musikproducenter som skulle slå igenom främst i USA under 90-talet. De skapade även en stor del av den framgång som många amerikanska artister skulle få under den här tiden och de har faktiskt dessa två svenskar att tacka för detta.

Denniz Pop

Denniz Pop var en svensk DJ, låtskrivare och producent som låg bakom några av de absolut största amerikanska och svenska hitlåtarna. Bland annat var han mannen bakom popdrottningen Britney Spears stora genombrott med låten ”Baby one more time” men han har även skrivit många låtar till Backstreet Boys, Dr Alban, Five, N´Sync med flera. Tyvärr så gick Denniz bort i augusti år 1998 efter en tids sjukdom i cancer och hans bortgång lämnade ett stort tomrum efter sig, men hans låtskatt lever vidare. Hans kollega och vän Max Martin har arbetat vidare med låtskrivandet och även han har nått enorma framgångar med detta internationellt.

Nadir Khayat

Nadir Khayat, även känd som Red One, är en annan mycket erkänd svensk/marockansk producent. Red One är idag 46 år gammal och han är född i Marocko. Idag bor han i Los Angeles med fru och barn och arbetar som musikproducent för alla de stora amerikanska artisterna med mycket gott resultat. Red One fick sitt riktigt stora genombrott år 2008 när han började samarbeta med Lady Gaga. Tillsammans skrev de hitsen ”Just Dance” och ”Poker Face” som även skulle leda till Lady Gagas stora genombrott. Red One har även samarbetat med artister så som Nicki Minaj, Michael Jackson, Jennifer Lopez och Lionel Richie.