Musikproduktionutbildning Sverige

Musikproduktion har idag blivit ett allt mer populärt yrke att satsa på för unga människor som är kreativa och som är sugna på framgång. För några år sedan fanns det inte så mycket att välja på när det kommer till seriösa utbildningar inom det här området. Men idag finns det betydligt fler alternativ för dig som vill satsa på en karriär som musikproducent. Det finns dock olika inriktningar på dessa utbildningar och det gäller att du funderar över vad det egentligen är som just du är ute efter. Kanske vill du utbilda dig i låtskrivande eller hellre fokusera mer på det tekniska och själva produktionen? Eller vill du kanske lära dig mer om själva företagandet bakom som krävs för att bli framgångsrik?

Olika nivåer

Det finns även musikproducentutbildningar som är avgiftsbelagda och där du måste betala cirka 50 000 kronor per termin i avgift. Men du kan även hitta en hel del som är helt gratis och där en del av dessa även är studiemedelsberättigade via CSN. Den här typen av utbildningar finns på universitet- och högskolenivå men även på folkhögskolenivå, samt helt privata alternativ.

Universitet- och högskola, folkhögskola och privat

De universitet och högskolor som erbjuder utbildningar i musikproduktion är bland annat Göteborgs Universitet, Karlstad Universitet, Högskolan i Skövde, Linnéuniversitet, Lunds Universitet, Luleå Tekniska Universitet och Örebro Universitet. Några av folkhögskolorna är Markaryd Folkhögskola, Liljeholmens Folkhögskola, Ingesunds Folkhögskola och Karlskoga Folkhögskola. Några av de privata är Kulturama i Stockholm och SAE Stockholm som båda är avgiftsbelagda men seriösa och bra utbildningar.

Inspiration

Det stora utbudet av utbildningar i Sverige inom det här området har verkligen växt i takt med att intresset av ökat. Troligen har många ungdomar inspirerats av våra världsartister så som Avicii som producerade sin egen musik, men även av våra stora producenter Max Martin, Denniz Pop och Red One. Kvalitén på de här utbildningarna är idag mycket bra och håller vad de lovar.